Foredrag

Foredragene holdes på Krigsmuseet, Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K – og der er gratis adgang. Ret til ændringer forbeholdes. Eventuelle ændringer vil blive oplyst på vores hjemmeside.

ONSDAG den 26. marts 2025 kl. 17.00: Forfatteren og foredragsholderen Dines Bogø kommer og fortæller om “Hestetyven”.

“Hestetyven” alias Rudolf Christiansen blev likvideret af BOPA på Hitlers fødselsdag 1944.

Han blev født i Jylland 1893. Under Besættelsen spionerede han mod kommunisterne. Han blev betalt af Gestapo samtidig med at dansk sikkerhedspoliti også betalte for hans informationer. 20. april 1944 blev han sporet til det indre København, hvor medlemmer af BOPA “afregnede” med ham.

I et diasforedrag berettes om hans arbejde, hans tre hustruer, der hjalp ham og ikke mindst hans sidste unge hustru, der fik en særdeles hård medfart lige efter Befrielsen.

HER kan du hente oversigten over alle forårets foredrag

Rudolf Christiansen alias Hestetyven

ONSDAG den 23. april 2025 kl. 17.00: Per Søgaard fortæller om sin bog, Krigsbarn et godt liv.

”En beretning om herkomst, opvæksten de sidste år af besættelsestiden og de efterfølgende år med rationeringer, sparsommelighed og rettidig omhu”.

Per Søgaard er født i oktober 1942 af en dansk mor og en tysk far, hvilket han først fandt ud som 63-årig. Hans far var tysk flyversoldat.

Beretningen er opdelt i to dele: Den første handler om Per Søgaards historie. Anden del handler om, hvad han har læst af bøger og afhandlinger samt den skønlitteratur der er skrevet om børn af tyske besættelsestropper og danske kvinder. Da Søgaard  arbejdede med sin beretning, var det vigtigt for ham, at den ikke kun handlede om hans historie, men også skulle beskrive en helhed om tiden.

HER kan du hente oversigten over alle forårets foredrag

Per Søgaard om bogen Krigsbarn

ONSDAG den 21. maj 2025 kl. 17.00: Silvia Goldbaum Tarabini fortæller om bogen, Danske jøders liv og død i Theresienstadt.

I forbindelse med ”jødeaktionen” i oktober 1943 blev 470 jøder deporteret til Ghetto Theresienstadt i det daværende Protektorat Böhmen-Mähren, hvor de kom til at opholde sig i halvandet år. Foredraget tager udgangspunkt i de danske fangers perspektiv, deres oplevelse af arrestation, deportation og det daglige liv under fangenskabet, indtil de overlevende i april 1945 blev bragt til Sverige af De hvide Busser, tre uger før krigens afslutning.

Silvia Goldbaum Tarabini er forsker ved Rigsarkivet og forfatter til bogen Danske jøders liv og død i Theresienstadt (Gyldendal, 2023). Hendes forskning bygger på et stort materiale, der stammer fra en tredjedel af de overlevende. Det omfatter blandt andet dagbøger, vidnesbyrd, breve, senere beretninger og interviews.

Silvia vandt i slutningen af 2024 Kulturministeriets forskningspris, Bomholt-Prisen. Hun modtog prisen for sin forskning om 470 mennesker, der blev deporteret til Ghetto Theresienstadt som følge af ”jødeaktionen” i 1943.

HER kan du hente oversigten over alle forårets foredrag

Danske jøders liv og død i Theresienstadt

Tidligere afholdte foredrag

Foredragene knytter sig ofte til spændende bogudgivelser om besættelsesårene. Foredragslisten kan blandt andet tjene som inspiration til anskaffelse af sådanne bøger