”Kurs mod friheden” af Søren Frandsen og Lennart Rasmusson er netop udkommet. Bogen kaster nyt lys over de danske jøders flugt til Sverige, byen Gillelejes rolle og det danske-svenske samarbejde i kampen mod nazismen. Bogen, der er i stort format, rummer 456 sider og er rigt illustreret. I boghandelen nu til en vejledende pris af 399,00 kroner.
Den tyske aktion mod jøderne i Danmark natten til den 2. oktober 1943 udløste en modstand i den danske befolkning, som tyskerne ikke havde forudset. Folk fra alle samfundslag deltog i redningen af deres landsmænd. For mange blev Gilleleje symbolet på flugten, der lykkedes, men også på tragedien, da 60 jøder blev taget på Gilleleje kirkes loft.
I ”Kurs Mod Friheden” kommer alle, både venner og fjender, til orde. Beretninger fra jødiske flygtninge, beboere i Gilleleje og omegn, modstandsfolk, tyske værnemagtssoldater, danske og tyske Gestapo-folk samt myndigheder og borgere i Höganäs har givet ny viden om, hvad der skete under jødernes flugt til Sverige i oktober 1943. ”Kurs Mod Friheden” handler om menneskeskæbner, der giver os alle stof til eftertanke.
Bogen indeholder navnene på cirka 1.500 flygtninge af forskellige kategorier, der forlod det nordlige Sjælland og ankom til Höganäs og Kullabygden 1943–1945. ”Kurs mod Friheden” indeholder ikke blot nyt kildemateriale, men også et meget stort antal fotografier, der ikke tidligere har været offentliggjort.
Bogen kaster nyt lys over 2. verdenskrig i det nordlige Øresund, hvor den danske og svenske kystbefolkning samarbejdede om at redde de danske jøder og andre flygtninge fra nazismen.