Bøger og film i anledning af 80 års dagen for befrielsen

Frederik Madsen: ”Man lader da ikke en by brænde”. I bogen afdækker forfatteren, jurist Frederik Madsen, hvordan en stribe kritisable beslutninger og graverende fejl kostede liv og bragte flere hundrede i unødig livsfare. Oplysninger, som ikke før har været bragt frem i offentligheden. Bogen blotlægger metodisk og detaljeret historien om et forbløffende kollaps i kommandoen over beskyttelsen af bornholmerne, som i årtier er blevet fortiet eller ligefrem fordrejet. ”Man lader da ikke en by brænde” er således initieret af undren og et ønske om opgør med en række myter, som har fået lov til at dominere eller ligefrem er blevet dyrket i den bornholmske historieskrivning. Se også om arrangement under Bornholm i ovenstående oversigt.

Frederiksberg: I anledning af 80-året for Befrielsen vil Historisk-topografisk Selskab for Frederiksbergs årbog, Frederiksberg gennem tiderne, i 2025 have besættelsestidens Frederiksberg som tema. Netop ankommet fra trykkeriet er desuden en lille bog på 64 sider: Lars Schreiber Pedersen og Marianne Fritze Nehls: Frederiksberg – besat og befriet. Bogen kan købes for 40 kr. på Frederiksberg Stadsarkiv.

Frihedsmuseets Venner: Niels Gyrsting: Kompagni P.5. Den 5. maj 1945, for snart 80 år siden blev Danmark befriet. Modstandsfolkene blev synlige i gadebilledet rundt i hele landet. De var udstyret med våben, stålhjelme og frihedskæmperarmbind. Det var modstandsbevægelsens militære ventegrupper, der nu trådte frem for at bevogte vigtige bygninger og anlæg og for at arrestere de danskere, der havde hjulpet tyskerne med at bekæmpe modstandsbevægelsen.

Nogle af disse modstandsfolk kom fra kompagniet P. 5. i København. P. 5. overtog den tidligere politivagt på Nytorv, og herfra udgik patruljer til varetagelse af kompagniet opgaver. www.frihedsmuseetsforlag.dk

Fynske Årbøger 2025, udgivet af Historisk Samfund Fyn. Red. Therkel Stræde og Nils Valdersdorf Jensen. Fynske årbøger 2025 udkommer/udleveres 8. Nov. Kl. 14-16 I kirkesalen i Ansgar Kirke, Odense.

”DE DØDES MARKER – Skæbner fra den danske modstandskamp” af Kasper Them Larsen og Anna Wagn, forlaget Grønningen1.

De dødes marker kaster nyt lys over den danske modstandskamp gennem en række dramatiske og biografiske fortællinger. Undervejs møder vi tre personer, der hver på deres måde kæmpede og gav deres liv for et frit Danmark. Selvom alle tre mindes som modstandsfolk i Mindelunden i Ryvangen i dag, er deres navne og historier for de fleste ukendte – indtil nu. Bogen bygger på hidtil hemmeligholdte kilder, som forfatterne har afdækket gennem omfattende arkivarbejde. Begge forfattere arbejder til daglig i Mindelunden, og gennem deres tilknytning til stedet puster de liv i de skæbner, der præsenteres i bogen. Små og store fortællinger væves sammen på en måde, der henvender sig både til nye læsere og til dem, der allerede er velbevandrede i besættelsestiden og 2. verdenskrig.

Mogens Hansens bog ”Hillerød Besat 1940-1945”. Forfatterens svigerfar, Elith Truelsen, var en af Hillerøds lokale modstandsledere, og da Truelsen døde i 2001 fik Mogens Hansen adgang til sin svigerfars private arkiv fra besættelsen. Kimen blev lagt til det nu færdige værk, der her 24 år senere bliver udgivet. Den snart 90årige forfatter trækker ikke kun på sine egne oplevelser under krigen og den senere adgang til den lokale modstandsbevægelses ledelse. Der ligger også utallige timers arbejde med research i arkiver i både Danmark og Tyskland bag.

Andet, der markerer 80-året for Befrielsen

Dansk Historisk Fællesråd (DHF): Historie-online.dk: 80 året for Danmarks befrielse 80 årets for Danmarks befrielse

2025 bliver på mange måder et særligt år – set med historiske briller. Historie-online vil markere Befrielsen med en lang række billeder og fortællinger frem til og med den 12. maj 1945.

Det danske Filminstitut: Tema, Besættelsen – kort fortalt

Anden Verdenskrig i Danmark. Gå på opdagelse på besættelseskortet og oplev, hvordan krigen prægede befolkningen, byerne og naturen i hele landet. Se mere her: Besættelsen – kort fortalt | Danmark på Film

 Filmcentralen: Besættelsen på film. Undervisningsmateriale for skoleelever i 5. til 9. klasse. Historien om Danmarks besættelse er fortalt mange gange, men ofte fra bestemte vinkler. En lang række film har gentaget fortællingerne om heltemodige modstandsfolk, onde nazister og forræderiske stikkere …  Men er det hele fortællingen om de fem mørke år?

I dette materiale skal eleverne forholde sig kritisk til historien med udgangspunkt i filmiske kilder. De skal tage stilling til de mange dilemmaer, der altid er til stede i krig og krise, og samtidig perspektivere dem til nutiden. Se mere på:

Besættelsen på film | Filmcentralen

Frederiksberg Hovedbibliotek. Falkoner Plads 3: I anledningen af 80-året for befrielsen sætter vi fokus på forskellige tekster, som relaterer sig til tiden omkring 1945. Vores litteraturformidlere står klar til at præsentere dig for gode bøger. Fra d. 25. marts – 6. maj mødes vi hver tirsdag i Nordsalen og lytter sammen til en udvalgt tekst.  Fri entré. Alle er velkomne. Højtlæsning: Tiden omkring befrielsen | Biblioteket Frederiksberg – fkb.dk