Den systemkritiske stalinist – Carl Madsen og besættelseshistorien

TIRSDAG den 25. april 2017 kl. 19:00

‘Den systemkritiske stalinist – Carl Madsen og besættelseshistorien’
Historiker, ekstern lektor og forfatter Chris Holmsted Larsen fortæller om mennesket, kommunisten og sagføreren Carl Madsen og arbejdet med at skrive den biografi, der udkommer i foråret 2017.

Carl Madsen var igennem en menneskealder en kontroversiel personlighed, der delte offentligheden i lige dele beundring og foragt. Han blev som glødende kommunist interneret i Horserødlejren og under den kolde krig blev han et af DKP’s stærkeste kort i den offentlige debat. Alligevel endte han med at blive ekskluderet fra sit eget parti i 1975. Som advokat blev han kendt for en række spektakulære sager – bl.a. forsvaret af Fristaden Christiania.

Carl Madsen satte på mange niveauer et markant aftryk på besættelseshistorien. Oplevelsen af internering i Horserød, flugten og illegaliteten efterlod en stor bitterhed overfor det officielle Danmark, der afgørende prægede hans systemkritiske virke i efterkrigstiden. Som ekstraordinær statsadvokat, med særligt ansvar for retsopgøret, spille han en central rolle i de to afgørende år efter befrielsen. Slutteligt spillede han som storprovokerende forfatter og systemkritiker en central rolle i den særlige kommunistiske fortælling om besættelsen, der vandt frem i kølvandet på ungdomsoprøret. Dette, og meget mere, vil foredragsholderen fortælle om i aftenens foredrag.