Søren Frandsen: Kurs mod friheden

ONSDAG den 27. september 2023 kl. 17.00:

Søren Frandsen: Kurs mod friheden, Gilleleje under 2. verdenskrig, jødernes flugt til Sverige og dansk-svensk samarbejde i kampen mod nazismen. Museumsinspektør Søren Frandsen fortæller, på baggrund af hans og Lennart Rasmussons nye bog, om hvad der skete i Gilleleje for 80 år siden.

Den tyske aktion mod jøderne i Danmark natten til den 2. oktober 1943 udløste en modstand i den danske befolkning, som tyskerne ikke havde forudset. Folk fra alle samfundslag deltog i redningen af deres landsmænd. For mange blev Gilleleje symbolet på flugten, der lykkedes, men også på tragedien, da 60 jøder blev taget på Gilleleje kirkes loft.

I bogen: ”Kurs mod friheden” kommer alle, både venner og fjender, til orde. Beretninger fra jødiske flygtninge, beboere i Gilleleje og omegn, modstandsfolk, tyske værnemagtssoldater, danske og tyske Gestapo-folk samt myndigheder og borgere i Höganäs, har givet ny viden om hvad der skete under jødernes flugt til Sverige i oktober 1943. ”Kurs mod friheden” handler om menneskeskæbner, der giver os alle stof til eftertanke.