Genindvielse af mindetavle på Vesterbro Ny Skole

Torsdag d. 16. november 2023 var Frihedsmuseets Venner (FMV) inviteret til genindvielse af en mindetavle over 5 personer, som blev dræbt under besættelsen. Mindetavlen er fundet på Vesterbro Ny Skole og indeholder navnene på 5 tidligere elever på skolen.

3 elever fra syvende årgang på skolen, Anna, Sofie og Uma, havde - i et skoleprojekt om Vesterbros historie - fået til opgave at undersøge og skrive om mindetavlen, som er foregået i et samarbejde med Københavns Stadsarkiv. FMV’s næstformand, René Zorn deltog i en lille højtidelighed sammen med chefen for Den Kongelige Livgarde, oberst Mads Rahbek og Undervisnings- og Udviklingsmedarbejder fra Stadsarkivet, Kasper Krüger.

Oberst Rahbek fortalte og understregede, hvor vigtigt det er, at de unge elever lærer om de historiske begivenheder og bla. mindes de personer, som har mistet livet i kampen for vores alles frihed.

RZ 2023 11 26

Mindetavlen, Uma, Sofie og Anna sammen med oberst Mads Rahbek

Mindetavlen, Uma, Sofie og Anna sammen med oberst Mads Rahbek

Mindetavle Vesterbro Ny Skole

ELEVERNES PROJEKTBESKRIVELSE

Vi er tre piger, Uma, Anna & Sofie, fra 7. årgang, som har brugt seks uger på at finde oplysninger om en mindetavle, som blev fundet her på skolen for nylig. Vi har været inde på stadsarkivet og kigge på de fem unge mænd på tavlens rets papir. De fem personer levede fra midten af 1920´erne til midten af 1940´erne. 

Herunder kan du læse elevernes rapport om de fem modstandsfolk.

  • Gunnar Evald Nielsen

  • Jørgen Jørgensen

  • Ernst Jensen

  • To brødre

Gunnar Evald Nielsen

1923-1944

Gunnar Evald Nielsen er det første navn på mindetavlen. Hans stilling var bud, men senere blev han så frihedskæmper under anden verdenskrig.

Han boede på Heilsgade 4, Vesterbro og blev født d. 3. oktober 1923.

Han blev skudt under ildkamp med nasister, eftersom han var frihedskæmper, som så førte til indre blødninger. Han var søn af Niels Peter Jensen, født d. 10. juni 1882. Gunnar var dog ugift, så der er ikke nogen efterkommere at finde.


Scan denne QR-kode med din mobiltelefon og se en kort video, hvor eleverne viser, hvor de faldne de boede.

QR kode mindetavle